De relatie tussen koffie en gezondheid wordt regelmatig onderzocht. En met verschillende uitkomsten. Het ene onderzoek vindt negatieve effecten en het andere juist weer positieve. In de TCG (Traditionele Chinese Geneeswijze) kijkt men heel anders naar voeding, maar ook zij hebben over koffie verschillende meningen.
Veel van mijn cliënten drinken koffie en dan blijft het vaak niet bij één bakkie per dag. Is het nou wel goed? Is het nou niet goed? Wat moet ik adviseren? Reden genoeg om er eens in te duiken en mijn bevindingen hier op het blog te delen.
De Chinesen gebruiken koffie als medicijn
Koffieboontjes zitten in besjes die aan de koffieplant groeien. Deze koffieplant (de Coffea) behoort tot de “Rubiaceae” plantenfamilie, welke al van oudsher een bron is van verschillende Chinese medicinale kruiden. Daarom wordt van de koffieboon ook de natuur, de smaak en de therapeutische acties beschreven.
De originele groene koffieboon is “koel” van natuur maar de geroosterde bruine boon is “warm”. Verder is koffie bitter en een beetje zoet van smaak. Hierdoor heeft koffie volgens de TCG de volgende therapeutische acties:
Stimulerend effect
De groene of bruine koffieboon heeft vooral effect op het Hout-element. Het wordt dan ook al sinds lange tijd door de Chinesen gebruikt om Lever-energie-blokkades in beweging te krijgen. Maar let op: dit betekent niet dat het de Lever-energie ook kalmer doet stromen! Voor sommige mensen is dit dus gunstig omdat hun energie in beweging komt en zij zich daar goed bij voelen. Maar sommigen raken hierdoor (nog meer) geaggiteerd of gestressed en kunnen niet meer tot rust komen.
Drainerend effect
Door de bittere smaak wordt de galproduktie vergroot en is er een drainerend effect. Hierdoor wordt de spijsvertering gestimuleerd en het urineren. Koffie laxeert dus, ontgift en werkt als diureticum.
Mentale effecten
De koffieboon zit in rode besjes en heeft dus ook invloed op het Vuur-element. Hierdoor stimuleert het de mentale activiteit en geeft het meer focus.
Opwarmend effect
Koffie geeft in het lichaam een hele warme, yange energie (ja, zelfs ijskoffie) en is daardoor af te raden bij:
– Autoimmuunaandoeningen en allergieën,
– Hoge bloeddruk,
– Mensen met een teveel aan yang en/of een tekort aan yin
(oa. de volgende klachten: opvliegers, nachtzweten, warmer na 4 uur, droge huid, hitte in voeten/handen/borst, altijd heet hebben, altijd rode wangen, jeukende/warme/rode huidklachten, ontstekingen, etc.),
– Mensen met een Lever-qi-blokkade met opstijgende yang (vraag je therapeut)
(oa. hoofdpijn, nek/schouderklachten, snel boos/geirriteerd etc.).
Extern gebruik
Een papje met koffiedrap werk heel goed tegen blauwe plekken en insectenbeten.
Conclusie
Zoals bij alle Chinese kruiden kan je dus niet zomaar zeggen of het goed of slecht is. Dat hang helemaal af van de persoon en zijn/haar energiebalans. Wat voor de één goed is, is voor de ander af te raden. En aan de Westerse onderzoeken hebben we ook niet veel; er wordt gewoon te veel geld aan koffie verdiend.
Mijn advies:
– Drink geen koffie wanneer ik het in bovenstaand stuk heb afgeraden.
– Voor de anderen geldt: drink nooit meer dan 3 kopjes (geen mokken!) per dag.
(Chinese kruiden van zaden en bonen worden ook aangeraden in 6-9 gram per dag en dat is ongeveer 1-3 kopjes. Meer is altijd schadelijk.)
– Drink het liefst organische koffie van bonen die je vers maalt (ivm het oxideren van de olie in de bonen).
– Drink geen décafé of instant koffie; er worden te veel chemicalieën gebruikt in het proces*.
– Koffie is NOOIT geschikt voor kinderen!!! (en nee, dit is geen overbodig advies)
* Voor de biologische décafé van Simon Levelt wordt koolzuur gebruikt; zie reactie onderaan dit artikel.
Alles heeft uiteraard zijn voor en nadelen. Dit is voor iedereen persoon ook anders.
Goed uitgelegd in dit artikel.
Ik vind ook dat het niet perse slecht is, ik bedoel we worden er toch ook productiever van!
Je kunt natuurlijk ook geen koffiemachines verkopen als je niet achter je product staat! Laten we het erop houden dat alles wel voor- en nadelen heeft 😉
Ik heb volgens mijn TCM-arts last van lever/hart-hitte. Ook heb ik last van allergieën. Wel geniet ik enorm van koffie. Enorm dilemma dus. Maar ik heb mijn koffie-inname bijna geheel vervangen door thee. Ik drink nog slechts een klein kopje espresso per dag en de rest groene of zwarte thee. Nu is het natuurlijk de vraag of dat laatste wel goed is voor mij, aangezien daar ook cafeïne in zit. Hoe denk jij erover?
Wat goed van je Michiel dat je de koffie-inname al zo ver hebt weten te minderen! Koffie is qua energie heel erg yang en dat heeft eigenlijk niets met de cafeïne te maken. Thee is veel meer yin van energie dus in die zin zal zwarte thee het yang in je lijf in ieder geval niet voeden. Ik hoop dat ik je zo weer een stukje verder heb geholpen.
Kan ik hier nog reageren?
Omdat ik blijkbaar heel gevoelige darmen heb worstel ik alsmaar met wel of geen koffie drinken.
Ik heb gemerkt dat wanneer ik een kop koffie neem bij het ontbijt of later op de ochtend, ik me daar mentaal zó heerlijk van ga voelen. Ik word echt een gelukkig mens. Ook een duf hoofd of echt erge koppijn verdwijnt daardoor!
En dat met éen kopje koffie! Verder hoef ik de hele dag niet.
Maar regelmatig krijg ik dan vervelende krampen in mijn buik. Mijn hele spijsvertering slaat op hol.
Ik ben volgens een test 46 vata, 32 pitta en 21 kapha
Ik kwam nog iets interessants tegen over koffie: http://www.spitsnieuws.nl/archives/buitenland/2013/11/beste-tijd-voor-bak-koffie-1030-uur. Mijn alternatief arts heeft me trouwens met klem geadviseerd om geen koffie te drinken voor 11.00 uur ’s ochtends. Heeft te maken met reinigingsproces van het lichaam dat dan verstoord zou worden.
Anita, wat je alternatief arts precies bedoelt durf ik niet te zeggen maar het klopt dat cortisol ’s morgens op zijn hoogst is, en dat hoort ook zo. Koffie stimuleert cortisol dus hoe later op de dag je koffie drinkt, hoe meer het natuurlijk verloop van cortisol verstoort wordt. Wij westerse mensen hebben sowieso al een teveel aan cortisol. Zeg maar rustig dat we er aan verslaafd zijn, met alle nadelige gevolgen van dien…
Hoi jeanine,
Wat een verhelderende tekst over koffie. Ik was al een poos aan het drastisch verminderen van koffie. Of ik drink decafe. Nu lees ik in jouw stuk dat als je last hebt van hoofdpijn je beter geen koffie kunt drinken. En dat cafeïnevrije koffie ook niet goed is. Ook heb ik het snel erg heet, ook hiervoor geef jij een mooie koppeling met koffie. Toch eens proberen cafeïnevrije cola en koffie helemaal te schrappen. Zal het mij lukken? Heb je nog meer mooie tips tegen hoofdpijn?
Succes met het schrappen van de koffie Maryscha. Verdere tips om de Houtenergie in beweging te zetten (een stagnatie daarvan geeft vaak hoofdpijn) zijn: beweging bijvoorbeeld wandelen in de natuur, veel groene groenten eten, af en toe iets zuurs eten. In mijn boek vind je nog meer tips en oefeningen voor Hout (en de andere elementen natuurlijk).
Ik ben een echte koffieliefhebber, vooral ’s morgens. Ben waarschijnlijk een hout-mens.
Ik vond het artikel heel interessant vooral voor de pro’s en contra’s. Al lezende zag ik (negatieve) effecten van koffie terug bij mijn partner. Deze info zal haar zeker helpen bij haar reumatische klachten en nek- en schouderpijn.
Ja, zo’n kopje koffie zal een ‘Hout-mens’ zeker goed doen ’s morgens. Alleen jammer van de hitte die het meebrengt. Zeker bij ontstekingsgevoeligheid is dat niet aan te raden. Ik hoop dat je partner van thee houdt 😉
Moeilijk! Inmiddels 6 weken de koffie inname gereduceerd tot 3 bakjes per dag alleen in de ochtend. Nu lees ik in dit artikel dat het in mijn geval helemaal niet goed is (hoge bloeddruk, auto-immuun).
Maar dan heb ik toch echt een vervanger nodig, help! Thee heb ik nu leren drinken, maar echt lekker vind ik het niet…
Oei Jitske, een vervanger voor koffie en dan mag het geen thee zijn. Water? Koffie gemaakt van granen? Verkrijgbaar in natuurwinkels. Succes ermee!
Heb ooit na paar dagen griep besloten geen koffie meer te drinken. Tweede dag koppijn; toch een bakje. Toen steeds een dag extra ertussen. Na een dik jaar caffeïnevrij toch weer begonnen, maar van veel koffie word ik duidelijk onrustig. Ik wilde daarom nu aan mijn tweede decaf beginnen … maar denk dat ik een (1!) echt bakkie pak. ’s Avonds drink ik thee, maar overdag wil ik iets meer “bite” ;).
Het is allemaal een kwestie van balans Anique, dus dat doe je heel goed! 😉
Koffie raapt je hersenen bij elkaar waardoor je beter kan denken en je concentreren, voor zwevende mensen hulp om zich te verzamelen en de hersenen erbij te houden.
Zelf ben ik afgestapt van koffie. In mijn familie ligt dus rheuma en jicht en dan is koffie funest. Ik dronk ooit 2 kannen koffie leeg per dag…..Interessant stuk om te lezen, ik ben een houtmens.
Mooi gezegd Gertrud. Goed van je dat je die twee kannen hebt afgeleerd, knap hoor!
Reactie binnengekregen via de mail, waarvoor dank Bianca!
Hallo Jeanine,
Ik kwam toevallig op je site terecht na het intypen op Google “koffie wel of niet goed voor je”. Daar las ik je artikel over koffie, inderdaad: de meningen zijn nog steeds verdeeld, maar dat terzijde. Je schreef dat je geen ‘décafé’ moest drinken omdat het chemisch behandeld is. Gedeeltelijk waar, maar ik heb Simon Lévelt koffie gemaild (natuurwinkel) met de vraag of hun cafeïnevrije koffie ook chemisch behandeld wordt, maar dat blijkt niet het geval. Zij gebruiken de CO2-methode, het koolzuur trekt de cafeïne uit de bonen. Het is wel de duurdere methode, maar zeker de betere! Cafeïnevrij moet eigenlijk cafeïnearm zijn.
Wel heb ik vaker gelezen dat cafeïnevrije koffie je cholesterolgehalte zou verhogen, dat zou uit onderzoek blijken. Of dat door de chemische methode komt of dat het ook geldt voor de CO2-methode, heb ik nergens gelezen. Het zijn wel oudere berichten, ik weet niet hoe ze er nu over denken.
Met vriendelijke groet,
Bianca Zieleman.
Later heeft Simon Levelt ook nog gereageerd:
Simon Levelt hanteert de volgende methode voor de biologische koffie.
– CO2-methode (koolzuur)
De bonen worden in water gedompeld waardoor ze zwellen en de cafeïne mobiel wordt. Dan wordt er koolzuur door de bonen geperst, waar de cafeïne zicht aan bindt. Het koolzuur wordt vervolgens uit de koffie verwijderd middels drogen (verdamping) en neemt de cafeïne mee. Cafeïne en koolzuur worden daarna gescheiden zodat ze hergebruikt kunnen worden.
Ik hoorde altijd zoveel wilde verhalen over koffie dat ik er nooit aan begonnen ben. Verder hebben mijn ouders een vriend die is verslaafd aan koffie. Toen ik dat verhaal hoorde dacht ik meteen ‘ik begin er maar nooit aan’. Dus ook ik houd het bij thee en als het te warm is dan een glas water. Al weet ik wel dat je met thee ook op moet passen want ik sommige thee zit ook caffeine….
Suzanne.
Heel goed Suzanne, begin er maar niet aan. Thee heeft inderdaad caffeine maar mijn verhaal gaat over de koffieboon zelf en geldt dus ook voor caffeine vrije koffie. Regelmatig water en af en toe iets anders is gewoon het beste.
Koffie, ik moet er niet aan denken het zonder te stellen. het is het eerste wat ik nuttig als mijn ogen open zijn (soms al daarvoor ha ha). Maar wel als ritueel, dus met krant en hapje en vooral veel heerlijke ochtendrust. Ik neem dan 2 kopjes tot mij voordat ik ga douchen. Tussen de middag als ik even heerlijk van mijn lunch zit te genieten (liefst met mijn toet in de zon uit de wind) dan is het tijd voor mijn volgende kopje. En als ik na het werk een oppepper nodig heb voor het eten dan neem ik er ook nog een, maar deze is dan niet om het lekkere (dus alleen indien noodzakelijk). Liever neem ik dan tijdens het koken een heerlijk glas wijn. ’s Avonds drink ik nooit koffie, ik stuiter tot in de vroege ochtend als ik dat doe, en wat mij opvalt is dat ik het op zulke momenten ook niet lekker vind. Conclusie: ik houd mij over het algemeen automatisch aan 3 kopjes en het is beter geschikt om in de morgen te nuttigen.
Hoi Philomeen
Ik denk dat jij automatisch al aanvoelt wat goed voor je is. De Lever-energie is ’s morgens ook het meest gestagneerd dus de koffie geeft daar dan beweging aan. En wanneer het niet meer nodig is, wanneer jouw energie vanzelf weer beter stroomt dan heb je er ook geen zin in. Kwestie van goed luisteren. Mooi hoor!
Graag gedaan Nienke 🙂
Dapper dat je je koffie-intake hebt verminderd. Goed bezig! Misschien wat meer thee? Hebben ze ook in hele speciale versies…of zit je nu aan de chocomelk 😉
Lever-qi-blokkade met opstijgende yang is net zoiets als yoghurt met linkdraaiend melkzuur? haha! 😉
Na het lezen van je stuk hou ik me aan het maximum van 3 stuks. Ik ben een echte koffie liefhebber, speciale koffie dan, dus soms is dat lastig. Maar op kantoor worden toch ongemerkt de meeste kopjes genuttigd, dus daar let ik extra op want het is bijna een automatisme om “koffie!” te roepen als lieve collega’s een rondje drinken gaan halen.
Dat het negatief werkt bij nek- en schouderklachten had ik niet verwacht en is voor mij de grootste stok achter de deur.
Bedankt voor je tips!
Ik zie dat ik op sommige punten in de ‘verboden koffie zone’ zit maar aangezien ik het bij 2 bakjes koffie per dag hou en er ook enorm van geniet wil ik voorlopig nog niet koffieloos door het leven gaan. Er zijn andere voedingsmiddelen die ik minder verdraag en die ik moeiteloos kan laten maar de nadelen van koffie heb ik nog niet ondervonden. Net als Loes zie ik ‘even tijd voor een bakkie’ als een fijne vorm van ontspanning.
Nou, die 2 bakkies per dag wil ik je niet ontnemen. Ik zou niet durven! Misschien is het wel een goed idee om na iedere kop koffie 1 glas water te drinken.
Voor mij is het zetten van een kopje koffie (met de hand opgieten en ook de melk even zelf opkloppen), een ritueel dat zorgt voor een moment van rust en aandacht in een vaak hectische ochtend. Dat heeft ook waarde! Dat je staat te wachten tot de melk kookt, en er opeens een goed idee in je hoofd plopt. En dan niet meteen terugrennen naar de computer, maar buiten in de zon genieten van de koffie.
Dit kan natuurlijk ook met thee, daar niet van!
Mooi hoor Loes, zo’n ritueel. Kan me voorstellen dat dat heel rustgevend werkt, en ook nog inspiratie geeft! Zo doe ik dat inderdaad met thee 😉
Ik drink niet zo heel veel koffie. Ik merk wel dat als ik niet gezond ben, de koffie ook niet lekker smaakt. Als ik hoofdpijn heb, helpt een kopje koffie soms juist heel goed en verdwijnt de hoofdpijn (helaas lang niet altijd)! Dat bewijst maar weer dat ook de situatie invloed heeft op het goede of slechte van koffie!
Jeanine, fijn dat jij hier eens van alles over hebt uitgezocht!
Graag gedaan Olga. Als er nog andere voedingsmiddelen zijn waar je iets meer over wilt weten, dan hoor ik het graag.
Het is niet alleen heel lekker maar het is ook een sociale bezigheid om koffie te drinken. Als je ergens komt is het al snel: bakje koffie?
Ja dat is ook zo. Alhoewel ik een echte theeleut ben en ik dus vaak hoor: bakkie thee?
[…] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door acuputten, Jeanine Hofs. Jeanine Hofs heeft gezegd: Zo. Mijn nieuwe blog is klaar. Koffie: wel of niet goed? Je kan het hier lezen: http://ow.ly/3XQPw […]