NEE!
Dat ene woordje waar we als kind zo goed in waren, kost ons als volwassene zoveel moeite. En – in het algemeen – vrouwen nog meer dan mannen. Hoe komt dat toch? Waarom vinden wij het zo moeilijk om nee te zeggen wanneer we iets niet willen, of niet leuk vinden?

Eigenlijk, deep down, weten we dit wel…

Wij willen lief gevonden worden.
Wij vinden het vervelend wanneer mensen negatief over ons denken. Dat anderen iets van ons ‘vinden’. Dat we de verbinding met iemand kwijt raken. Dat we mensen teleurstellen of erger nog: dat we afgewezen worden… we gaan vaak heel ver om te zorgen dat we niet afgewezen worden door de mensen waar we om geven.

Dus zeggen we vaak JA terwijl we eigenlijk NEE hadden willen zeggen.
Door ja te zeggen wanneer je eigenlijk nee zou willen zeggen, ga je over je eigen grenzen. Je gaat tegen de signalen van je lichaam in en dat heeft consequenties. En een keer is niet erg natuurlijk maar als het meer regel dan uitzondering gaat worden dan is dit echt schadelijk voor je.

Geen goed energiemanagement dus.

Ik stel voor dat je flink gaat oefenen door vanaf nu iedere dag minimaal 3x nee te zeggen wanneer je iets wordt gevraagd. Lastig? Zeker als je een trouwe ja-knikker bent, zul je hier wel moeite mee hebben.

Daarom heb ik stappenplan voor je gemaakt.
Met deze vijf stappen zal het nee zeggen een stuk makkelijker gaan en kun je langzaam maar zeker afkicken van het ja-knikken en meer gaan luisteren naar je innerlijke wijsheid én er meer naar gaan handelen.

Stap 1 – Realiseer tegen wie je nee zegt
Zodra je ja zegt tegen iets wat je eigenlijk helemaal niet wilt, dan zeg je eigenlijk nee tegen jezelf. Ja zeggen tegen een avondje behangen bij de vriendin van je neef, is nee zeggen tegen een romantisch avondje met je lief op de bank. Iedere ja houdt dus ook een nee in en andersom natuurlijk. Dus vraag jezelf eerst af tegen wie je ja en tegen wie je nee zegt.

Het tweede deel van deze stap is: besef ook dat je nee zegt tegen een verzoek van iemand en niet tegen die persoon zelf. Mensen begrijpen heus wel dat jij het recht hebt om nee te zeggen, net zoals zij het recht hebben jou om een gunst te vragen.

Stap 2 – Wacht even met je antwoord
Geef niet meteen antwoord als iemand je iets vraagt. Zo creëer je voor jezelf de tijd om even goed te bedenken en te voelen wat voor jou de juiste beslissing is. Het is heel normaal om te zeggen: ‘Daar moet ik nog even over nadenken’.

Stap 3 – Analyseer wat er gebeurt
Analyseer eens even wat er gebeurde toen de vraag werd gesteld. Wat was je eerste reactie op die vraag? En hoe reageerde je lichaam? Kreeg je er koude rillingen van of misschien wel bubbels? En ga je nu luisteren naar jezelf of kies je ervoor om tegen je eigen gevoel in te gaan? En als je besluit tegen je eigen gevoel in te gaan, waarom doe je dat dan? Wat is je onderliggende angst?

Stap 4 – Zet een intentie
Voordat je je nee verbaal uitspreekt, is het handig om je energie voor je te laten werken. Dus laat je antwoord van binnen even op je inwerken en geef jezelf een compliment dat je je eigen grenzen respecteert en dat je voor jezelf kiest. Wees daar dankbaar voor en laat dat gevoel van dankbaarheid door je hele lichaam stromen. Voel dat je daar sterker van wordt en voel hoe die energie frequentie door je poriën naar buiten stroomt. Dit zal de ander ook voelen en zo zul je sterker staan in je beslissing.

Stap 5 – Geen verontschuldiging nodig!
Nee is een volzin.

Nee.
Je hoeft er geen sorry bij te zeggen en ook geen uitleg bij te geven. Tenzij je misschien 6 jaar oud bent en je moeder vraagt je iets te doen. Verder niet. Jij hebt volledig het recht om de regie van je leven te bepalen. Bovendien maak je het alleen maar ingewikkelder zodra je met een excuus gaat komen en zet je de deur open voor de ander om met jou in discussie te gaan.

Vind je alleen nee te bot?
Zeg dan: ‘Nee, het komt me niet goed uit’ of ‘Bedankt voor het vragen maar nee’.

Conclusie:
Nee zeggen is lastig, maar oh zo nodig wanneer je grip wilt krijgen op je energie. Hoe kick je af van je automatisme overal ja op te zeggen? Volg mijn vijf stappen!

Enne, mocht je toch ja hebben gezegd en daar achteraf spijt van hebben: je mag altijd van mening veranderen!

Heb jij een goede tip voor ons die het nee-zeggen makkelijker maakt? Deel hem met ons hieronder (wel even scrollen).