Van sporten krijg je geen energie, sporten kost je energie
Wacht! Voordat je nu verontwaardigd op zoek gaat naar de ‘unsubscribe’ button, laat me dat even uitleggen. Energie (qi) krijg je binnen op drie manieren: door te eten, te drinken en te ademen. De betrokken energiesystemen zetten dit om naar levensenergie en daar kun jij weer allerlei dingen mee doen. Zoals sporten.

Bewegen zorgt voor doorstroming
Tijdens het sporten spreek je deze energie aan om je spieren te laten werken terwijl jij aan het lopen bent of op de crosstrainer staat. Tegelijkertijd zorgt de beweging ervoor dat deze energie gaat stromen. En dat is essentieel voor een goede energiehuishouding. Sporten geeft dus geen energie maar maakt wel mogelijk dat de energie goed stroomt.

Vergelijk het met een tuinslang
Om het energieproces uit te leggen gebruik ik graag de metafoor van de tuinslang. Stel je wilt je plantjes water geven, dan moet er natuurlijk wel genoeg water door de slang stromen. Als je de kraan niet open zet komt er geen water (energie) binnen en zal het je niet lukken. Maar stel nu dat de kraan wel open staat en dat er een knik in de tuinslang zit, dan komt er ook geen water door.

Sporten maakt niet dat de kraan open gaat staan maar zorgt ervoor dat de tuinslang ontknikt. Daar gaat je energie van stromen en daarom voelen veel mensen zich zo energiek na het sporten.

Is sporten goed voor jou?
Als je veel energie hebt dan is flink sporten helemaal niet zo’n probleem, je kunt immers wel wat missen. Je krijgt er doorstroming voor terug en dat maakt dat je je na het sporten zo fijn voelt. Heb je echter weinig energie, ben je vaak moe of misschien zelfs wel burned-out dan is het geen goed idee om energie uit te geven aan heftig sporten. Je hebt die energie immers zelf hard genoeg nodig! Lees verder om te zien wat je dan wél moet doen.

Vroeger dacht ik daar ook anders over
Ik heb meer dan 20 jaar lesgegeven op een sportschool en ben rijkserkend gediplomeerd fitnesstrainer. Ik weet alles over energiesystemen zoals de citroenzuurcyclus of krebscyclus dus je kunt van me aannemen dat ik weet waar ik het over heb. Vroeger liet ik iemand met weinig energie ook lekker cardio trainen: “dat is goed voor je conditie dus daar wordt je fitter van!”.

Tegenwoordig heb ik nog meer kennis van energie en denk ik daar heel anders over. Iemand met weinig energie – bij wie de kraan niet goed open staat – raad ik af om drie keer per week een aerobics- of spinningklas te volgen. Maar ik adviseer ze wel om iedere dag te bewegen.

Sporten versus bewegen
Daar zit dus meteen de clou: het verschil tussen sporten en bewegen. Van sporten gaat je kraan niet verder open staan. Je krijgt er geen extra energie door binnen. Het doet wel de tuinslang ontknikken en daardoor gaat jouw energie beter stromen. Maar daarvoor hoef je echt niet zwetend als een otter, op een fiets te zitten die toch niet vooruit komt! Ook rustig bewegen heeft dit effect en is misschien wel veel beter voor jouw energiebalans.

Wat is goed voor jou?
Voor iedereen is voldoende beweging een must, ongeacht je energiebalans. Zeker als je met klachten te maken hebt in het Houtelement, zoals hoofdpijn, nekklachten, schouderklachten, problemen met aanhechtingen van spieren, stressklachten, PMS, oogproblemen, prikkelbaar, kort lontje, humeurschommelingen. Het ontknikken van de tuinslang is belangrijk.

Als je weinig energie hebt, snel moe bent of misschien zelfs wel burned out dan is het belangrijk dat je goed uitzoekt waar je je energie aan uitgeeft. Doe na het sporten of bewegen maar eens een test: ga een poosje zitten en laat je energie volledig tot rust komen. Voel je je dan nog even fit? Dan heb je het goed gedaan. Zo niet? Dan is het zaak dat je op zoek gaat naar een andere vorm van beweging.

Zoals gezegd hoef je niet aan conditietraining te doen om toch goed je energie te laten stromen. Je hoeft niet per se te gaan hardlopen, wandelen is ook voldoende. Of wat dacht je van stretchen, dansen, yoga, zwemmen, qi qong of tai chi?

En nogmaals: als je voldoende energie hebt dan is dat geen probleem maar als je graag meer energie wilt hebben, pas je beweging dan aan op je huidige energiebalans.

Ik moedig je aan om eens na te denken over de volgende vragen:

  1. Beweeg je iedere dag voldoende?
    Van stil zitten gaat je energie vastlopen en raak je zowel fysiek als niet-fysiek uit de flow, dus beweging is essentieel. Na drie kwartier passiviteit is het belangrijk om 5-10 minuten te bewegen en ja, traplopen, stofzuigen en de hond uitlaten telt allemaal mee. Verder is het goed om iedere dag 10-30 minuten aaneengesloten te bewegen.
  2. Wat vind je leuk?
    Iets wat je tegen heug en meug doet houd je nooit lang vol en is ook helemaal niet goed voor je Houtenergie. Dus bedenk eens welke soorten van beweging jij leuk vindt om te doen, los van het feit of ze ‘nuttig’ zijn.
  3. Kost sporten jou te veel energie?
    Kijk eens heel kritisch naar je energieniveau en naar de sport die je doet of wilt gaan doen. Waarom doe je dat? Voor meer conditie? Om af te vallen? Is je energie niet veel belangrijker? Ga eens op pad om een sport of beweging te vinden die past bij jouw energiebalans van dit moment.

“Vroeger ging ik altijd joggen voor mijn conditie en voor mijn gewicht. Ik rende vlot 10 kilometer maar met mijn gewicht schoot het niet echt op. Mijn conditie was wel aardig maar ik had nog steeds niet veel energie. Blijkbaar zijn dat toch 2 verschillende dingen want na een workshop van Jeanine ben ik gaan wandelen en sindsdien voel ik me stukken beter! Mijn energie is langzaam weer beter geworden en ik voel me beter dan ooit!”

Wat doe jij om jouw energie in beweging te houden? Ik lees je reactie graag hieronder!